PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : سپرده گذاری با چه نرخی به صرفه است؟



support
2013/04/09, 17:38
نرخ سود سپرده های بانکی با توجه به شرایط فعلی حتما افزایش پیدا خواهد کرد. کارشناسان می گویند حداقل سود، باید بالای 25 درصد باشداز اولین روز های کاری سال 92 بحث تغییر سود سپرده ها به صورت جدی مطرح شده است. هر چند انتظار می رفت، تکلیف این موضوع در آخرین جلسه کاری شورای پول و اعتبار در اسفند ماه گذشته روشن شود اما تغییر در میزان نرخ سود تسهیلات و سپرده های بانکی و تصمیم گیری در مورد افزایش آن به امسال موکول شد.

آیا سود سپرده ها افزایش می یابد؟

هر چند هنوز تصمیم قطعی در مورد افزایش سود سپرده های بانکی گرفته نشده است اما اظهارات مسئولان بانکی نشان می دهد به این نتیجه رسیده اند برای افزایش ماندگاری سپرده ها در بانک ها باید نرخ سود را بالا ببرند. نوسانات شدید نرخ ارز و طلا، به ویژه در سال گذشته بازار های پولی و مالی کشور را تحت تاثیر قرار داده و سیستم بانکی را نیز با مشکلاتی مواجه کرده است. چنانکه طبق آمار بانک مرکزی در سال گذشته، شاخص ماندگاری سپرده های بانکی با کاهش روبه رو بود. در این شرایط کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند، افزایش نرخ سود بانکی می تواند برای سپرده گذاران ایجاد انگیزه کرده و از خروج سپرده های بانکی جلوگیری کند.رئيس کل بانک مرکزی نیز در جدیدترین اظهارات خود با انتقاد از نرخ پایین سود بانکی گفته است: پایین نگه داشتن نرخ سود سپرده های بانکی طی سال های گذشته موجب کاهش سپرده گذاری در سیستم بانکی و افزایش تقاضای تسهیلات بانکی شده است. اما تجربه نشان داده تصمیم گیری در این مورد و اجرای آن حداقل 3 ماه طول می کشد و حالا سوال این است کسانی که سپرده گذاری بانکی را برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اند باید منتظر بمانند؟

سپرده گذاری کوتاه مدت

کسانی که از قبل سپرده گذاری کرده اند فعلا دست شان به جایی بند نیست. مگر اینکه در زمان افزایش سود سپرده ها قرارداد شان را با بانک ها باطل کنند و از خیر سودهای قطعی بگذرند و مجدد سپرده گذاری کنند. این کار تنها زمانی به صرفه خواهد بود که سود سپرده ها حداقل پنج درصد افزایش یابد. یعنی اگر کسی سپرده گذاری 5 ساله را با نرخ سود 20 درصد انجام داده و اکنون در سال سوم سپرده گذاری اش است در صورتی که نرخ سود سپرده های بلند مدت به 25 درصد برسد، بهتر است با باطل کردن قرارداد دوباره از اول سپرده گذاری کند. در هیچ شرایطی برای سپرده های بلند مدتی که در سال چهارم قرارداد خود هستند به صرفه نیست که این کار را بکنند  اما کسانی که هنوز سپرده گذاری نکرده اند شانس بیشتری دارند که از افزایش سود سپرده های بانکی استفاده کنند. آنها برای اینکه پول شان راکد نباشد می توانند آن را در بانک های مختلف با نرخ 9 درصد و به مدت شش ماه سپرده گذاری کنند. در این شرایط به محض بالا رفتن نرخ سود سپرده گذاری می توانند قرار داد شان را به بلند مدت تبدیل کنند.

با چه نرخی سپرده گذاری به صرفه است؟

اما سوال مهم تر این است که در شرایط فعلی و با توجه به وضعیت بازار و بورس، سپرده گذاری با چه نرخی به صرفه است. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند در شرایط فعلی، تنها با نرخ های بالای 24 درصد سپرده گذاری در بانک ها به صرفه است. در غیر این صورت کسانی که بالای 20 میلیون تومان سرمایه دارند بهتر است بازارهای دیگری از جمله بورس را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند. البته کسانی که توان ریسک کردن و ورود به بازار های پرریسک را ندارند همچنان می توانند سپرده های میان مدت را به عنوان یک راه برای حفظ ارزش پول شان انتخاب کنند.

سود ها چه میزان افزایش می یابد؟

مسئولان بانکی خصوصا مقامات بانک مرکزی هم ظاهرا به این نتیجه رسیده اند با سود های فعلی یا افزایش های يك تا دو درصدی اتفاقی در وضعیت سپرده ها نخواهد افتاد. به همین خاطر در اظهار نظرهای آنها هم صحبت از افزایش های شش تا هفت درصدی است. خود بهمنی، رئيس کل بانک مرکزی می گوید: کاهش سپرده گذاری، کاهش تراز بانک ها را در پی دارد که خود موجب افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی می شود، که در ادامه این امر موجب افزایش پایه پولی شده و به افزایش تورم ختم می شود. نرخ سود ۲۰ درصدی زمانی که تورم دی ماه ۲۸.۷ درصد و تورم بهمن ماه ۲۹.۸ درصد است منطقی به نظر نمی آید. اگر نرخ سود سپرده ها و اوراق مشارکت تغییر نکند، با توجه به کاهش ارزش پول تمایل به بازار هایی مانند  ارز و سکه طبیعی است. نرخ واقعی سود یعنی سودی که پرداخت می شود، منهای نرخ تورم باید مورد توجه قرار بگیرد. این خیلی مهم است که سیاست گذاری پولی ما به سمتی حرکت کند که اگر فکر می کنیم ورود پول به بازارهای دیگر برای اقتصاد مملکت مشکل درست می کند، این را تبدیل به سپرده گذاری با یک نرخ سود واقع بینانه کنیم. با این تفاسیر در صورت تصویب شورای پول و اعتبار باید منتظر نرخ های بالای 25 درصد برای سپرده های میان مدت بود.